Hoi Marcel en Simone,

Wij zijn weer thuis in goede gezondheid en zonder verdere problemen. Nu vast een aantal eerste opmerkingen die voor jou ook wel interessant kunnen zijn. De tussen vlucht heeft geen problemen opgeleverd met de bagage. De koffers van ruim 22kg werden zonder meer geaccepteerd en we hebben niet bij betaald.

De co-pilot heeft echt toegevoegde waarde. De route beschrijvingen en route kaartjes zijn duidelijk alhoewel de gps coördinaten niet altijd goed waren. Ook de adressen hebben soms tot verwarring geleid bv Madi-Madi heeft als adres Oudtshoorn echter de werkelijke locatie is 40 km verder over gravel wegen door de woestijn. Niet te missen en onvoorstelbaar mooi.

De auto huur is een ander verhaal. De auto’s waren prima in orde en in goede technische staat. Ook de gekozen uitvoeringen waren voor deze omstandigheden de juiste. Het ophalen is echter een ander verhaal. Na de perikelen in Johannesburg ging het in Port St Elisabeth wel iets beter maar ook hier waren de papieren niet gereed. Al onze gegevens zaten wel in de computer maar het heeft toch nog de nodige tijd geduurd. Ik had overigens een express loket verwacht zodat je niet in de rij hoeft te staan maar dat is duidelijk niet het geval. Ter info nog voor toekomstige reizigers; de terugbreng locatie voor de auto in Kaapstad is ver verwijderd van de vertrekhal. De mensen hier waren zo vriendelijk ons naar de vertrekhal te brengen gezien de hoeveelheid bagage. De info van Sunny Cars is niet eenduidig v.w.b de one way fee. Op het informatie blad Zuid-Afrika staat voor de one way fee Zar 800. vermeld. Op de vouchers staat one way fee Zar 1070 aangegeven. We hebben echter betaald voor one way fee Johannesburg- Durban Zar 800 en voor Port St Elisabeth- Kaapstad Zar 1070. Niets om van te schrikken maat het kan bij sommige mensen wel tot verwarring leiden. De grensoverschrijding naar Swaziland verliep overigens prima en zonder enige vertraging.

Tenslotte het was een GEWELDIGE reis. Bedankt voor de fijne adviezen en bijstand. Het is qua natuur (landschappelijk) niet het mooiste land, maar op de een of andere manier pakt het je.

  1. v.d. Valk A4 hotel in Hoofddorp. Geweldige optie als je rustig je vakantie wilt starten. Wij hadden mooie moderne ruime kamers en een goed ontbijt. Alles prettig geregeld mbt parkeren en transport naar en van het vliegveld.

  2. Garden Court O.R. Tambo Int.Airport, Johannesburg. Ligt ongeveer op 10 min rijden van het vliegveld. Het personeel is ontzettend behulpzaam. Wij moesten het programma verzetten omdat wij onze auto te laat kregen en dat hebben ze prima voor ons geregeld. De kamers zijn een beetje gedateerd en de kleinste kamers zijn ook ontzettend klein. Ontbijt is goed.

  3. Sefapane Lodges, Phalaborwa. Ondanks het feit dat er in het begin van alles mis dreigde te gaan, waarbij de fout niet eens bij hun lag, hebben zij ontzettend hun best gedaan om het voor ons zo prettig mogelijk te laten verlopen. De lodges zijn in een prachtige omgeving gelegen. De rondavels zijn leuk ingericht en het ontbijt is oké. Het avondeten is super. Drie gangen tegen een lage prijs. Wij vonden dit verblijf echt een aanrader vooral als uitvalsbasis voor het Krugerpark.

  4. Gecko Lodge Hazyview Ook dit is weer schitterende locatie. Vriendelijke ontvangst. Leuk ingerichte kamers, wel basic voorzieningen. Geen airco, geen koelkast geen t.v. Ligt wel ver van het leuke stadje, wat op zich wel jammer is Want je bent gauw uitgewandeld. Er worden ’s avonds wel weer heerlijke 3-gangen maaltijden aangeboden tegen ’n bespottelijke prijs. Wij vonden dit een leuke accommodatie.

  5. Nkoyeni Lodge & Golf-Estate Maqwenipisi Swaziland. Mooi gelegen op ’n golfterrein. Wel ver van de bewoonde wereld. De kamers zijn royaal met alle primaire voorzieningen, maar er is bv maar 1 stoel en al helemaal geen tuinstoel ondanks het aardige terrasje. Ook maar 1 beker en 1 klein prullenbakje. Er is zelfs maar 1 centrale lamp zodat lezen ’s avonds onmogelijk is en je zelfs je bed uit moet om het licht uit te doen. Toch mopperen we niet want daar was de prijs ook naar. Het ontbijt daarentegen was erg goed en ook het eten ’s avonds was voortreffelijk en goedkoop. Al met al toch een aanrader al ligt het tamelijk ongunstig wat betreft de bezichtigingen.

  6. Kingfisher Lodge St Lucia.. Dit is werkelijk niet te missen. Smaakvol ingericht. Aardige gastvrouw Meteen met ons aan de slag gaat om de dagen zo goed mogelijk in te vullen en ook te bestellen. We kunnen er ‘ s avonds niet eten, maar gaan gewapend met een zaklamp (vanwege de hippo’s die er ’s avonds rondlopen en levensgevaarlijk zijn) op zoek. Er is genoeg te vinden. Het centrum is dichtbij en erg leuk. Het ontbijt is verrassend met veel persoonlijke aandacht en aapjes in de bomen voor het raam die dadels komen plukken. Iedere kamer heeft een exotisch aangelegd tuintje met loungebank en eettafel met zelfs kaarsen. Geweldig!!

  7. Manaar Guesthouse Umlanga Kwazulu Natal Weer een schitterde bestemming. Wij komen bij 2 vriendelijke mannen terecht die weer allerlei tips geven. Het is een privé paradijsje met zwembad en weer een exotisch aangelegd tuinen en een mooie kamer. We kunnen er geen avondeten krijgen maar we worden naar een goed adres in de stad verwezen. Er wordt ’s avonds een ontbijt in de koelkast klaargezet omdat we al vroeg op het vliegveld moeten zijn. Weer een leuk adres!

  8. Lemon3 Lodge. Ashton. Een kleine Lodge met groot gastheerschap. De Lodge is Afrikaans ingericht en is sober met een leuke buitenplaats. De gastheer kookt graag voor je en tovert een heerlijke 3-gangen-maaltijd op tafel met uitleg over de maaltijd en gebruikte specerijen. Hij gaat ook nog mee sterren kijken. Heeft ook prima suggestie om de dag leuk in te vullen. Wij lagen nl toch iets te ver van de hoofdingang van het Addo park. Moesten we zo’n 60 km terug. Ook bij het weggaan ’s ochtends heeft de gastheer al een uitdraai gemaakt tot en met Kaapstad van alle hoogtepunten die we tegen kunnen komen. Kortom fijn verblijf ligt alleen ongunstig wat betreft het Addopark.

  9. Alfred’s Manor. Knysna Ook dit is weer ’n schitterend verblijf! Het is een hotel in een voormalig herenhuis met grote modern ingerichte kamers met een terrasbalkon. We hebben ook nog een mooi uitzicht over de zee. De service is heel goed. Het ontbijt was prima en we hebben er 2x gedineerd wat ook fantastisch was. Echt een aanrader! 10.Lodge Madi Madi. Oudtshoorn. Van alle verblijven heeft deze de meeste indruk op ons gemaakt!! Het is ’n oase midden in de woestijn. Het enige nadeel is dat het 40 km van Oudtshoorn ligt. Eigenlijk in Dysselsdorp 20 km voorbij Oudtshoorn. Dan moet je nog 20 km door de woestijn over een smal hobbelig zandpad. Zonder de GPS-coördinaten hadden we het nooit gevonden. En dan ineens ligt het pareltje onverwacht voor je! Schitterend aangelegd, mooie ruime kamers in Afrikaanse stijl en ’n balkon. In overleg met hen besluiten we de avondsafari te doen. Deze is qua traject spectaculairder dan het Krugerpark maar het grote wild ontbreekt. ’s Avonds een braai met z’n allen aan een tafel, wat ook wel weer heel leuk is. Je hoort eens wat van een ander. Na de braai kunnen we buiten bij het open vuur na borrelen. Het ontbijt is ook weer prima. Een plaats om je thuis te voelen. Dit was voor ons niet te missen !!! Hier had je echt het Z-Afrika gevoel.

  10. Guesthouse Excelsior Manor in Ashton. Het is zo’n Wine-Estate die je op plaatjes ziet!! De buitenboel is meer dan schitterend. De ontvangst is correct maar niet meer dan dat.. De kamers zijn gedateerd, klein en somber. Je kunt je koffers niet kwijt en er is geen enkele luxe Geen airco beetje armoedige douche en geen t.v. Gelukkig hebben wij aangrenzend nog een serre Wij besluiten in het guesthouse te eten omdat we toch ver van het dorps- gebeuren af zitten. Het eten is heerlijk.Het ontbijt ook. Dat wordt heel sfeervol op het buitenterras geserveerd. Geen verkeerd Guesthouse maar zeker niet een favoriete verblijfplaats. Is ook niet gunstig gelegen.

12.Hotel Hawksmoor House in Stellenbosch. Dit is weer een Wine-Estate. Ziet er weer schitterend uit. De kamers zijn in de voormalige slavenverblijven. Ruimer en mooier dan de vorige maar weer zonder enige luxe. Het ligt ook zo’n 20 km van Stellenbosch af. Wij komen tot de conclusie dat we de Estates leuk vinden om mee te maken, maar deze een volgende keer niet zouden nemen. Ook de prijs kwaliteit verhouding is niet best. Deze laatste werd trouwens slecht schoongemaakt, bovendien was het ontbijt vrij sober.

13.Hippo Boutique Hotel in Capetown. Hier hadden we ontzettend veel mazzel We kregen beiden een gratis upgrade en dat betekende een split-levelroom. Ge-wel-dig! We hadden een moderne designkamer. De service was ook geweldig. Alles werd voor ons geregeld qua uitstapjes. De ligging was ook prima. We zaten als we het hoekje omgingen aan de hoofdstraat en konden de belangrijkste highlights lopen.Het is wel belangrijk dat je kamers aan de achterkant van het hotel neemt i.v.m geluidsoverlast van restaurants aan de voorkant. Het ontbijt was buiten het hotel en daar kreeg je vouchers voor. t.w.v. 100 ZAR. Dit is maar net voldoende als je voor een normaal ontbijt. Je kon uit 3 restaurants kiezen, waarvan wij en ook de receptie vonden dat er maar één echt geschikt was. Kortom dit was een prachtige afsluiting van een geweldige vakantie