Kilometerslange hagelwitte stranden, een tropisch klimaat en de onuitputtelijke Noordoostpassaat. De ligging is perfect, dus zorg maar dat jij ook perfect ligt. Cocktail?

Met een oppervlakte van 184 vierkante kilometer is Aruba ongeveer even groot als het Waddeneiland Texel, het ligt ongeveer 20 kilometer van de Venezolaanse kust, wat je terugziet in de fauna en klimaat van het eiland. Het landschap bevat veel rotsen met de cactusachtige vegetatie die daarbij hoort. Er valt ongeveer 408 millimeter regen per jaar in combinatie met een gemiddelde temperatuur die tussen de 28 en de 32 graden schommelt. Gelukkig waait de Noordoostpassaat over het eiland, en voorziet Aruba op die manier van permanent koel briesje als een subtiele natuurlijke airco.

Boek je vakantie naar Aruba online via Reisbureau Eindhoven

ik wil een gratis offerte en persoonlijk contact

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad gelegen in het Noordwestelijke deel van het eiland. Het is een multiculturele stad waar meer dan 90 verschillende nationaliteiten samen komen. Dit vind je terug in het aanzicht van de stad, het is namelijk een mix van nieuwe en oude stijlen. Zo vind je er achttiende-eeuwse koloniale panden, maar ook moderne winkelpanden, restaurants en bars. Alles in de welbekende pasteltinten die we van de Caribbean gewend zijn. Omdat Aruba zo dichtbij de Verenigde Staten ligt, zijn er veel Amerikaanse invloeden. Zo wordt Oranjestad het Las Vegas van het Caribisch gebied genoemd. De met neon verlichtte gevels van de Casino’s schitteren over de boulevard waar de luxe jachten aanliggen. Naast alle hedendaagse toeristische attracties is een bezoekje aan het oude Fort Zoutman een aanrader. In dit voormalige Nederlandse fort, gelegen aan de Paardenbaai, is tegenwoordig het Museo Historico Arubano gevestigd, en geeft je een unieke kijk in de Arubaanse geschiedenis. Leuk voor als je eens iets anders wilt doen dan in de zon liggen.

Als je op Aruba bent kun je er uiteraard niet omheen; de zee. Misschien wel de nummer één attractie van het prachtige eiland. Naast dat het de perfecte plek is om verkoeling te zoeken in de warme middagzon, is er nog veel meer te beleven dan allen een beetje ronddobberen. Ben jij wat avontuurlijker ingesteld? Stap dan eens op een surfplank, de Noordoostpassaat maakt Aruba een ideale surfspot voor zowel windsurfen als kitesurfen. Als beginner is het aan te raden om te oefenen aan de westkust, hier is het water wat rustiger en krijg je prima de kans om het surfen onder de knie te krijgen. Ben je een ervaren surfer? Ga dan de strijd aan met het wilde water aan de oostkust. Ben je niet zo van het balanceren, of hou je niet van een nat pak? Boek dan een dagtocht om je hengel ergens uit te gooien, je kunt zelfs gaan diepzeevissen. Wie weet sla je wel een Kingfish, Barracuda of Mahi Mahi aan de haak. Hou je wel van vissen, maar niet zo van hengels, neem dan een duik in de prachtige onderwaterwereld die om het eiland heen ligt. Je kunt duiken of snorkelen op verschillende plekken, er gaat zelfs een veerboot naar Palm Island, een privé eiland met prachtige koraalriffen en een hoge biodiversiteit. Veel te zien dus!

Dat de Arubanen een inventief volk zijn zie je terug in de verschillende onderwateractiviteiten die aangeboden worden voor mensen zonder duikbrevet. Zo heb je Snuba, een combinatie tussen snorkelen en scubaduiken, waarbij je ademt door een drijvende zuurstoftank terwijl je de dieptes afstruint. Of probeer eens Sea Trek, en loop rond over de zeebodem met een helm op die je voorziet van zuurstof. Zo kom je letterlijk oog in oog te staan met het kleurrijke arsenaal aan vissen die daar leven.

De lagune bij San Nicolas, de tweede stad van Aruba, is een favoriet bij snorkelaars, locals en gezinnen met kinderen. Wat niet gek is, want Baby Beach is een van de mooiste stranden van het eiland. Dit is de halvemaan baai met het witte zand en de ondiepe helderblauwe zee die iedereen wel eens als achtergrond of poster heeft gehad, en is een van de meest fotogenieke plaatsen van het Caribisch gebied. De bijnaam van San Nicolas is Sunrise City en ligt 19 kilometer ten zuiden van Oranjestad. De stad is hard op weg om het nieuwste aantrekkelijke gebied op het eiland te worden. Sunrise City vertelt het verhaal van de Arubaanse Cultuur en gaat een drietal musea herbergen. Voor het einde van 2015, en voor 2016 en 2017 staan de openingen van het Carnavalsmuseum, het Industrieel musem en het culturele gemeenschapsmuseum gepland, en gaat van Sunrise City het culturele epicentrum van Aruba maken. San Nicolas is volgens de Arubanen de bakermat van het Caribische Carnaval, met het Carubbian Festival waar de Arubaanse cultuur tot leven komt in een parade van dansers, uitbundige kostuums en shows. Proef hier het lokale leven door te genieten van de vele huisgemaakte traditionele gerechten.

Op Aruba ligt ook het grootste natuurreservaat van het Caribisch gebied, het Arikok National Park dat bijna 20% van het totale eiland beslaat. Het ligt in het Noordoosten van Aruba en bestaat uit heuvelachtige rotsformaties, kalksteenterrein en gefossiliseerd koraal. Het park herbergt diverse zoogdieren, vogels en reptielen. Het pronkstuk van het park is de 188 meter hoge Sero Jamanota berg, vanwaar je het mooiste uitzicht over het eiland hebt. Er is veel te ontdekken, zo zijn er verschillende verstopte baaien en grotten en zijn er twee natuurlijke grotten die je kunt bezichtigen: de Fontein grot en de Guadirikiri grot. Zij vertellen de ontstaansgeschiedenis van Aruba met eeuwenoude indianentekeningen op de plafonds en de muren. Ben je toe aan verkoeling? Neem dan een duik in Conchi, zoals de Natural Pool in het Papiaments heet. Dit natuurlijke zwembad is in miljoenen jaren gevormd en wordt door een opening continu voorzien van kraakhelder oceaanwater. Zo kun je in het kalme water ronddobberen terwijl de wilde golven op de rotsen breken en het geweld van de natuurelementen demonstreren. Heb je een snorkel bij? Onder water valt er genoeg te ontdekken, wat zeker een aanrader is.

Wil je niet zozeer naar Aruba vanwege de cultuur, maar meer om te feesten? Geniet dan uiteindelijk van beide, het zit namelijk in de Arubaanse cultuur om te feesten. De hele maand februari en begin maart staan in het teken van Carnaval, met als hoogtepunt in dit kleurrijke spektakel het Paradi Grandi in Oranjestad. Naast het welbekende Carnaval staat Aruba bekend om de vele muziekfestivals die er plaatsvinden. Van Soul tot Dance, van Funk tot R&B en van Jazz tot Latijns Amerikaanse muziek, er is voor ieder wat wils, met als hoogtepunt het Soul Beach Music Festival, het door USA Today verkozen topevenement van de Caribbean heeft artiesten als R Kelly, LL Cool J, Alicia Keys, Robin Thicke en Mar J Blige op het podium gehad. Klaar voor een unieke ervaring? Of wil je meer informatie? VakantieXperts Reisbureau Eindhoven helpt je graag verder.

Boek je vakantie naar Aruba online via Reisbureau Eindhoven

ik wil een gratis offerte en persoonlijk contact